Over ons

Als dochter van een moeder met dementie, miste ik op een gegeven moment onze alledaagse gesprekjes. Steeds vaker zocht ik naar aanknopingspunten voor een gesprek… en als ik die gevonden had, volgde er een eenzijdig gesprek of vielen er stiltes. Om deze leegte op te vullen, ben ik gaan kijken naar wat mijn moeder nog wel kan en leuk vindt om te doen.

Al snel hadden we elkaar gevonden in het puzzelen… kruiswoordpuzzels, Zweedse puzzels, sudoku’s en woordzoekers. En daarin doen we niet voor elkaar onder. Sterker nog, we vullen elkaar goed aan. Dit doet mijn moeder zichtbaar goed. Ze doet namelijk weer mee en dat is zo belangrijk voor haar eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Vanuit mijn professie – ik creëer concepten – bekijk ik altijd hoe ik waarde toe kan voegen aan dat wat er al is of hoe ik een behoefte kan invullen. En zo kwam ik op het idee om puzzelboekjes te ontwikkelen die aanleiding geven tot gespreksstof. Met onderwerpen die terug gaan in de tijd. Die herinneringen opwekken en zorgen voor een feest van herkenning.

Op deze manier wil ik mensen met dementie weer een verhaal geven!

Chantal van der Nat
Creator Klessebasjes

 Klessebasjes is een uitgave van Conceptshoots, een creatief bureau wat concepten creëert op basis van nieuwe waarden. Nieuwe waarden die zichtbaar worden door vanuit een breder perspectief naar de wereld te kijken: eerst uitzoomen om vervolgens weer in te zoomen om tot de juiste context te komen.